Trädgårdstips i frukttider!

Hej på er, jag tänkte ge er ett litet trädgårdstips i dessa frukttider.

Vad gör jag med all fallfrukt?
Ingenting om den faller ner i en rabatt, det är ju den naturliga näringen som återgår till marken så slipper man att göda med konstgössel, som kan vara farligt för grundvattnet i förhöga konsentrationer om ni tycker det ser lite fult ut, kan man lägga på gräsklipp för att täcka frukten.

Dessa päron har bara legat här några dagar och näringen har redan börjat återgå till jorden, trädgården mår väldigt bra om man inte bryter den ekologiska kedjan.

Frukt som fallit ned på gräs eller gångar så sopa ihop dem och lägg frukten i någon rabatt, men ej i komposten för det samlar bara ovälkommna gäster såsom möss och råttor. Kompost är bäst i rabatterna och ger näring och blir ny jord, så slipper man att köpa hem påsajord.

Här har vi tömt frysen på brysselkål och det hamnade i en kruka med en buske i.

Här har vår katt varit i komposten och rensat bort en råtta, jag är nog inne på att taga bort komposten och lägga avfallet direkt i rabatterna eller gräva ner det i trädgårdslandet, för att slippa dessa djur. En kompostkvarn är bra att använda om man skall lägga avfallet i trädgårdslandet eller i rabatterna.

Frukten är en del i vårt ekologiska ljul och ger mat åt våra getingar och flugor o andra småkryp och maskar som oxå tillhör vårt ekologiska hjul, precis som du och jag. Varför skall frukten ligga kvar och samla getingar och flugor, sen ser det stökigt ut oxå? VAD skulle du tycka om ditt fruktträd inte gav någon frukt och vem är det som gör att det blir någon frukt, JO det är getingar, humlor, flugor m.m. och då kan man tänka att de kan få lite för jobbet, att pollenera dina växter så du kan njuta av frukt och blommor och därför låta frukten ligga kvar i rabatterna.
Vi har nästan aldrig en fluga inne eller geting och sitter vi på uteplatsen så är det samma sak där, för de har sin mat på sina platser. Tar man bort frukten och slänger den i komposten eller i komunavfallet, så är det klart att getingar och flugor kommer in eller till uteplatsen för att få betalt för däras arbete i trädgården och de kan bli väldigt sura om man inte delar med sig av det goda de har framställt, så tänk på att vi måste ha ett sammarbete med naturen och då kan vi njuta sida vid sida med naturen.
Detta tema kommer jag att återkomma till, sammarbetet mellan oss och naturen. Det är ingen tillfällighet att jag får besök av Ormvråk, igelkottar, fjärilar, humlor o bi, samt att det är uppemot 30-50 fåglar som har bo i vår trädgård.
Var rädd om naturen och njut av den, OBS trädgården är en spegel av naturen, hälsar Gert-Åke.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0