Fototriss Himmel!

Fototriss himmel, solnedgången i kväll.Idag har det kännts som om det vore Mars, men så är det inte utan imorgon är det den förste December.
Hdb: gert-åke.
 Rot-arbeten.

Full fart mot julen!

Nu är det full fart mot julen.Vi har ju 10gr. värmt och ingen snö som lyser upp, så det får bli lampor istället.
Ha en fortsatt stessig helg, hälsar gert-åke. "Lilla Sofiero"
 tryck på bilden.

Nybygget!

Vi har byggt en uthyrningsstuga till.

Modernt med brädklädsel fasad och skingeltak.

Stugan ligger på en öppen plats.

Mbh gert-åke.
 peka.

Dagens bild!
Det blev en fototriss av rosor, de blommar och alldeles fulla med knoppar och rosorna ser friska ut. Nu kan man bara se fram emot en bukett rosor på julbordet.
Ha det bäst, hälsar gert-åke.

Sammanställning av gästboende!

Vi förbereder gästboende i vår trädgård, för långväga gäster, man kan då välja på att bo i egen stuga eller oxå på vårt vandrarhem. Vi har de flesta stugorna i Asiadelen, för att de skall vara lite hemkänsla för de långväga gästerna. Här kommer några exempel på stugor.

Den här stugan är belägen på gränsen mellan Asiaträdgården och den Skånska och är lämplig för en familj med 2st vuxna och 4-5 barn, lite trafik utanför, men gången här har belysning samt entrén ligger så att man får den fina kvällssolen in där.

Denna stugan ligger längs samma upplysta gång, men stugan är lite mindre, men närmare centrum.

Här har vi en stuga som ligger i djungeln, den passar den lite större familjen och den har ett vardagsrum på övervåningen med en fantastik 360graders utsikt och är högt belägen, stugan är klassad som exklusiv. Fastän stugan ligger i djungeln kan man nå den genom den stora genomfartsgången.

Familjestugan, som oxå ligger på den stora genomfartsgången, intill den fasta bebyggelsen, men skils av palmskogen med vattenhålen, trots detta är det förhållande lugnt i området.

Den så kallade blomsterstugan är en upptingad stuga, en storfamilj på c:a 100st bor här varje år och har en liten hälsokostfirma som är specialist på nektar och honung, de utför oxå befruktning av hugade kunder mot betalning. (Pollen heter däras valuta).

Vår stollthet, Vandrarhemmet; där hyr de mer tama arterna, som vill bo som i kolonier, här finns ingen rasism, här samsas olika arter och storlekar, på vandrarhemmet är lite mer ståhej och här partas mycket och det sjungs till långt ut på natten och lika sent som de slutar, lika tidigt stämmer de upp sången på nytt. Vandrarhemmet ligger intill den stora Bambuskogen och bonsaiparken.
 Thaihuset. Bonsaiparken
Vi har redan haft gäster som ville bo i Boningshusets skorsten, men det blev ett sjudundrande kacklande när det var stängt för säsongen. Det går bra att boka stuga nu.
Ha det bäst, hälsar gert-åke. "Lilla Sofiero"
 peka.

Är tiden urled!

Är tiden urled eller är det detta vi får vänja oss vid i fortsättningen, 15:e November och 12grader varmt i skuggan, blommorna skjuter på som om det vore försommar.

Jag tog bilden på eftermiddagen så tempen hade börjat att falla.


Peka på bilderna. Detta var bara ett axplock av allt som blommar i trädgården idag, att se blommande Stockrosor, Humleblomstor, Nejlikor, Vallmo, Ringblomma och Klimatis som står i knopp och en Klematis som oxå blommar, är ju ofattbart. Vi satt ute och drack kaffe och åt pannkaka med sirap på, helt OK vid denna årstid att sitta ute i bara en tröja och njuta i solen, då är det skönt att leva.
Ha en fortsatt fin höst, hälsa gert-åke, Lilla Sofiero.
 peka

Nattbild, Lilla Sofiero!

Jag var ute i trädgården och ringblomman lyste upp bland rosorna, men det kändes lite ensamt med bara den så jag tog ett par bilder av Rudbäckian oxå.Det blev en nattriss, inte så pjokiga bilder med tanke på att de är tagna med kameran Canon IXUS 750 och med kamerans blixt och i kraftig blåst och regn.
Ha de bäst, hälsar gert-åke, Lilla Sofiero.
 peka.

Banan & Bambu i mild currysås!

Nu är hösten här och det är tid att vintertäcka bananplantorna i trädgården och då vill man inte bara slänga det man skär av, utan utnyttja bananstammarna till något.

Man skär ner dem till c:a 50-70cm från marken och då får man kraftiga bitar av stammen, som är en underbar ingrediens för matlagning.

När man nu har skärt ner bananen, så går man till Bambun och gräver upp lite Bambuskott till matlagningen och då har man klarat av att Bambun inte breder ut sig förmycket och sedan bär det av till Örtaträdgården och tar lite Örter till matlagningen. Lök och vitlök finns ju i Höganäskrusen och när detta är avklarat är det bara att gå in i köket och laga till en rätt på ingredienserna från trädgården. Vi skall göra en Banan & Bambu i mild currisås.

Detta blev resultatet och är fruktansvert gott. Här är receptet: OBS allt i recptet är c:a mått och man kan lägga till och ta bort, efter egen smak.
BANAN &BAMBU.                              2-3 kycklingfilé
250 gram bambu                           1-3st röd chilli, hackad
30-40cm bananstamm                  3 strimlor citronskal + saft
1st mjölig potatis                         4 kaffirlimeblad
125gram gröna bönor                  2tsk rivet palmsocker
2msk olja                                     1tsk salt
1st storr lök                                 4tsk fisksås
3st villöksklyftor, pressad          4dl kokosmjölk
100 gramskalad o hackad tomat 2,5dl kycklingbuljong

1) Rensa och skär bananstammen o bambun o potatisen i 2cm bitar, bönorna skärs  längs på mitten.
2) Hetta upp oljan i en vockpanna o stek på den strimlade löken o vitlöken tills de är mjuka o lätt gula.
3) tillsätt tomat, chillin, limeblad, palmsocker, salt, fisksås, kokosmjölken och buljongen samt citronsaften, koka upp i 5min tills smaken framträder.
4) Lägg i kycklingfilén, tunt strimlad, potatisen och bambun i såsen o koka i 8min, lägg i bönor o bananen, koka i 6min, smaka av och servera med kokt ris och örter.
Passande dryck är öl (Singha) eller vatten (Ramlösa). 

Smaklig måltid, hälsar gert-åke.
Har ni inte Banan o Bambu i trädgården eller balkongen så går det bra att inhandla ingredienserna i en Asia- affär.

Månadens bild Oktober!


Oktoberbilden är en bild av projektet, Japaninspirerade Paviljongen i trädgården.
Mbh. gert-åke.
 Peka på bilden.

RSS 2.0