Banan & Bambu i mild currysås!

Nu är hösten här och det är tid att vintertäcka bananplantorna i trädgården och då vill man inte bara slänga det man skär av, utan utnyttja bananstammarna till något.

Man skär ner dem till c:a 50-70cm från marken och då får man kraftiga bitar av stammen, som är en underbar ingrediens för matlagning.

När man nu har skärt ner bananen, så går man till Bambun och gräver upp lite Bambuskott till matlagningen och då har man klarat av att Bambun inte breder ut sig förmycket och sedan bär det av till Örtaträdgården och tar lite Örter till matlagningen. Lök och vitlök finns ju i Höganäskrusen och när detta är avklarat är det bara att gå in i köket och laga till en rätt på ingredienserna från trädgården. Vi skall göra en Banan & Bambu i mild currisås.

Detta blev resultatet och är fruktansvert gott. Här är receptet: OBS allt i recptet är c:a mått och man kan lägga till och ta bort, efter egen smak.
BANAN &BAMBU.                              2-3 kycklingfilé
250 gram bambu                           1-3st röd chilli, hackad
30-40cm bananstamm                  3 strimlor citronskal + saft
1st mjölig potatis                         4 kaffirlimeblad
125gram gröna bönor                  2tsk rivet palmsocker
2msk olja                                     1tsk salt
1st storr lök                                 4tsk fisksås
3st villöksklyftor, pressad          4dl kokosmjölk
100 gramskalad o hackad tomat 2,5dl kycklingbuljong

1) Rensa och skär bananstammen o bambun o potatisen i 2cm bitar, bönorna skärs  längs på mitten.
2) Hetta upp oljan i en vockpanna o stek på den strimlade löken o vitlöken tills de är mjuka o lätt gula.
3) tillsätt tomat, chillin, limeblad, palmsocker, salt, fisksås, kokosmjölken och buljongen samt citronsaften, koka upp i 5min tills smaken framträder.
4) Lägg i kycklingfilén, tunt strimlad, potatisen och bambun i såsen o koka i 8min, lägg i bönor o bananen, koka i 6min, smaka av och servera med kokt ris och örter.
Passande dryck är öl (Singha) eller vatten (Ramlösa). 

Smaklig måltid, hälsar gert-åke.
Har ni inte Banan o Bambu i trädgården eller balkongen så går det bra att inhandla ingredienserna i en Asia- affär.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0