Månadens bild juli.

Månadens bild i Juli blir en jordgubbstårta och skumpa, för det finns tre i familjen som har födelsedargar i Juli.


Ha en ny bra orörd månad, hälsar gert-åke.

Regn, regn, regn!

Regn, regn, regn, bildlikt talat.
Mbh gert-åke.

Bukett med dagliljor!

Bukett med dagliljor från trädgården.
Flamingon tittar fram bland dagliljorna.
Dagliljan är en tilltalande perenn och alla andra liljor i alla former och arter.
Jag önskar er en god helg med denna bukett från trädgården. gert-åke, Lilla Sofiero.

Omläggning av rabatt vid damm.


När jag tog denna bild började en tanke att gro. Dammen syns ju inte!!! vi borde kanske göra något åt detta, nu blommar dagliljorna för fullt och är fint på sitt sätt, men dammen med näckrosorna sys inte, så det bestämdes att göra om rabatten.

Fredagskväll tog Chon till spaden och började på att gräva bort gräs emellan Hattstugebollen och dammen, för vi hade kommit överrens om att taga bort gräset och göra rabatt där oxå, vi hade en bonsej i kruka som vi plantera där och en japansk lönn.

Chon lavade sten mot gräset och en kulle till bonsejen så den skulle komma upp högre och sen grävde han bort alla dagliljorna och fonkiorna som har fått nya platser i trädgården.

Nu är rabatten sågottsom klar, fattas bara lite dekor.

Chon och Kong beundrar arbetet som blev ett lyft för dammen och trädgården.

En Pilfink är framme vid dammkanten och undrar vad som försegår härdå?

Nu kunde man se både vatten och anka samt Näckrosens blomma.

Utsikten från min bänk under Körsbärsträdet är nu magnefikt och det känns som trädgården blivit större men vi har tagit bort rätt många m2 av gräset och ändå känns gräset större än tidigare. En ganska stor förändring och ett stort lyft för trädgården, Chon och Kong har gjort ett gott dagsvärke som vi skall fira vid grillen nu i kväll.
Ha det gott, hälsar vi er alla på Viaköp Trädgård.

Bananträden växer så det knakar.


Bananträden växer så det knakar i denna varme och regn, det är bra klimat för bananerna.

Banan som det  finns blommor i.

Jag tror att det har blivit bananer i år.

Det är bara en planta med bananer.

Bäst att ta in en del i frukkorgen.

Citronträdet ger en del frukt i år och det är alldeles fullt med blommor.

Två mogna citroner. Vi få njuta av dem till någon fisk eller någon drink, kanske både ock.

Katten njuter i hammocken med en middagslur i solen, här stässas inte.
Njut av sommaren som är kvar, hälsar gert-åke.

Regn i Viaköp, Skåne.

Det var en gång en trädgård som ville ha regn, Flugorna, Bromsarna och fåglarna var oroliga, flugorna försökte komma in i huset hela tiden och när de väl kom in flög de derekt ner i vasken och sörpla i sig av det vatten som kunde vara där. Var man ute i trädgården kom bromsarna som ett brev på posten, vist det var ju sniglarna, utan jag nenar ju som ett e-mail och jaga en med sin snabel och kom de fatt en så agera de som bombplan och de sköt in snabeln och sög mitt blod som en vampyr och de lyckades få upp hål i min åder i benet, så jag fick gå i och plåstra om mig. När jag kom ut i trädgården igen, hördes ett svagt mullrande från Danmark, åskan var på gång och när jag tittade upp i skyn så var det inte bara svarta åskmoln utan fåglar, svalor som förmörkade himmlen och de flög lågt i en ända röra, hade det vart Korpar eller Kråkor, hade jag nog tyck att det vore kusligt.
Dum som man är, så trodde jag att jag skulle vara snabbare än blixten och hade fingern på avtryckaren, för att fota blixten, men detta var den närmaste jag kom, men ett bra försök, jag hade hoppats att det skulle komma en dubbelblixt för då hade jag lyckast, men ack... nästa gång får jag ställa kameran på video och plocka en bild på det sättet, puha.

Men regn fick vi till trädgården och någon öppna kranen på full öppning, som tur va fick jag stängt dörrarna till Thaihuset i en hast.

Ock inte nog med de, haglet yrde och slog sönder rosor och liljor, på innergården fick bananbladen stora hål och revor, så kom det 15mm på fem minuter.

Liljorna stod bra emot det häftiga regnet

Lijorna fick lite stryk men lite vatten oxå. De brukar säga att efter regn kommer sol och så blev det även denna gång, så kvällskaffet blev som vanligt i trädgården.

Även idag hade dagen ett slut.

Vårt kvällsbesök av Igelkotten, han var ju punktlig i dag trots det dåliga vädret och det blev ju lite rester från kattens matskål och sin vanliga rullning i Lammöronen och sen bar det iväg till nästa ställe och ute på vägen stod igelkottens sambo och väntade, sen traskar de vidare sida vid sida, det är gulligt att se.

Medan solen sänker sig så blev det en snigeljaktsrunda och idag när det hade regnat så blev det fart på sniglarna oxå och det var uppemot en 150 st som har varit i vår trädgård för sista gången och senare i kväll skall vi ut och jaga kanibalerna för då kommer sniglarna fram och skall då äta sina kompisar.

Den svenska sommarnatten är jummen och man vill inte gå till kojs, man får gå ut och sätta sig på Thaiuteplatsen med någon kall dricka och njuta av sommarnattens frid.
Ha det bäst, hälsar gert-åke.

Minskning av fjärilar.

Raport efter raport som kommer, så minskar fjärilar och polleneringsdjuren i våra trädgårdar blandannat och vad kan vi göra åt detta?

En fjäril på lavendel.

En humla i färd med pollenering av Strålöga, Telekia Speciosa.

Även humlan gillar Lavendel.

Fjärilen undersöker en vit Allium.

Stjärnflockan har fått bi besök.
Det är såhär vi vill ha det i vår trädgård, fullt med fjärilar, bi, humlor och alla andra småkryp, även fåglar, igelkottar m.m. Det gäller att plantera in växter som dessa arter trivs med och gör man det får man en levande trädgård som man kan njuta i. Om man vill ha en trädgård i harmoni får man inte ta till bekämpningsmedel, för alla arter av småkryp ända upp till  fåglar och andra djur har sin plats i den ekologiska kedjan och då får man inte bryta denna med att giftspruta bort en art i kedja för då blir balansen rubbad och då kan man få regäla problem i trädgården.
Vad gör man då?? Ett sätt är att börja lära sig om naturens ekologiska system, studera blommor, ett bra sätt för detta är att fota blommor och gå in på datorn och studera en blomma på nära håll med att förstora upp den så att man får se hur fantastigskt en blomma är upp byggd i detalj och då förstår man ganska snart att det inte är en slump att det finns så många arters småkryp som skall till för att taga hand om en växt och då kan man inte bekämpa en art i kedjan. Har man börjat med detta inser man att vi måste värna om vår natur och trädgården som är en del i naturens ekologiska kedja och även vi tillhör samma kedja.

Denna förhatliga växt, är det somliga som tycker, att nässlan inte hör hemma i en trädgård. MEN detta är en av de viktigaste växten i en trädgård om man ser till vad den har att erbjuda, Gå in och googla nässlan så skall ni se att detta är en förstaklass nyttoväxt och nyttjar ni den inte så är nässlan en prydnad i trädgården med sina fjärilar som gillar nässlan.

Att omgärda rosenrabatten med Lavendel är både snyckt och ett eldorado för våra Fjärilar och Humlor, en växt som är ett måste och Lavendel i små jutevävspåsar är en bra gebortspresent.
Ha en skön sommar och var rädd om naturen, hälsar gert-åke.

Nästa projekt.

Fredriksdals friluftsmuseum har gett insperation för nästa projekt i trädgården, vi var på rosendagarna och såg lösningen för våra rosor på gaveln mot vägen, Här är lite bilder på hur vi kan göra.

Såhär tänker vi att det kan se ut längs gaveln på huset, att bygga ut en pergula över gången och låta rosorna gå upp som tak och någon ros mot stolparna.

Mittpå gaveln kan man då göra en kupol utemot vägen, som vår blivande elefant kan stå i.

Mot vägen görs då denna rutspaljé.

Det blir ett lyft för rosorna och gaveln.

Elefanten börjar ta form, kommer att bli en fin entré till trädgården.
Ha det bäst, hälsar gert-åke.

Birthday.

Ska man inte vara glad på sin födelsedag, när skall man då vara glad????????.

Flaggan i topp.

Med presenter och blader de gjorde mig glader,

Buketten kommer från Viaköp Trädgård.

Trädgårdens tårta på fat, ikväll blir det jordgubbstårta med champagne.

Vad tittar den grekiske guden på?? OJ; OJ, oj, OJ.

OJ då, dagen till ära, slog Grandiflora Magnolian ut, med sin blomma på över 25cm, MAGNEFIKT.

Magnefik, bedårande, ja det finns inte ord som räcker till. Magnolian kommer från södra USA och läderliknande blad och kan bli hög som huset och lite till och med en bländvit blomma på över 25cm , Glad att trädgården uppskatter min födelsedag och  här kommer några bilder från trädgården.

Liljorna slog oxå ut.

Stockrosor i full blomm.

Klematis vid lillstugan, som är ledig för uthyrning.

Liljornas tid är nu.

Sol från klarblå himmel, 24grader och ingen blåst, sprulande blomsterprakt och god mat, tårta med champagne i goda vänners lag, kan man mer begära, att fira sin dag på detta sätt, är svårt att toppa.

Om någon undrar så är alla bilder från idag.
Ha ni det oxå bra hälsar födelsebarnet, gert-åke, (Kung för en dag).

Ett axplock

Ett litet axplock av skyns konung av klematis, vi binder en bukett, så luta er bakåt och njut, så kör vi.Min bukett klematis, ett litet axplock av trädgårdens många klematissor och de sträcker sig från marken ända upp till skyn.
Ha det  gott och planta in mer klematis i era trädgårdar, mbh gert-åke.

Månadens bild juni.

Månadens bild är från trädgårdsrundan som var en av höjdpunkterna i juni. Håkan & Agneta tog några dagars ledigt från jobbet bara för att besöka oss på trädgårdsrundan, de hade läst om oss i Alltom trädgård och Trädgård & blommor, som är en special tidning av Drömhem & trädgård och är fortfarande ute i butikerna.

Extra bild denna månad, som visar hur trångt det var på trädgårdsrundan.

Jag kan inte motstå en bild oxå från trädgårdsrundan, den lille pojken som gömmde sig för sin mamma.
Bonusbild.

Månadens bild får bli en fototriss.
Ha det bäst hälsar gert-åke.

RSS 2.0