Månadens bild Augusti.


Månadensbild är från omläggningen av dammrabatten.
Mvh. gert-åke "Lilla Sofiero".

En bukett Rosor!

En bukett färska Rosor från trädgården.


En del av Viaköp Trädgårds rosor just nu. Peka på de små bilderna, så växer rosen som om den fått gödning.
Mvh. gert-åke, #Lilla Sofiero#

Händelser i Kullabygden!

Trädgårdsfest på Sofiero, Ispelning av Antikrundan på Krapperup slott med sin grymt fina slottspark som alltid är öppen för besök och det är gratis, Öppen mölla på Krapperup och Kullaberg med sina vandringar, sina dyk, sina klättringar, sin golf, sin mat samt hela sin spännande natur att ströva runt i och sitt omrycktade Nimis, som är en stolthet för Kullaberg, som är ett måste att se och då gör man ett besök på Himmelstorpsgården, där man utgår ifrån om man skall besöka Nimis.

Krapperup slott.

Antikrundans inspelning på Krapperup slott. Peka på bilderna.

Krapperups slottsträdgård är öppen alltid för besök och är gratis.


Vill ni veta mer om Krapperup slott gå in på däras hemsida. http://www.krapperup.se/.

Kullaberg ligger ett par stenkast från Krapperups slott och är därför ett måst att besöka med sin sköna natur.

Krapperups Mölla var oxå öppen och man kan få malt mjöl på plats. Det var vår söndagsutfärd denna helg. Ha en bra vecka hälsar gert-åke.


Trädgårdsfest på Sofiero!

TRÄDGÅRDSFEST PÅ SOFIERO!

Bilderna får tala för sig själv. Trädgårdsmässan är en av de bättre i år som vi varit på och Sofieros trädgårdspark fick pris för bästa trädgårdspark i Sverige, med all rätt, Grattis till det, Trädgårdsparken har fått sig ett regält lyft och är en fullvärdig vinnare.






Trädgårdsfesten är värkligen en fest, så ni som inte har varit där ännu, så tror jag inte att ni blir besvikna och när ni är ute i fartan så är det Antikrundan på Kraperup som oxå är värt ett besök eller Kraperups slottsträdgård som oxå borde få något pris för den är alltid välansad och klippt, Väl värd ett besök och det är gratis.

Ha en fortsatt bra helg, hälsar gert-åke.


Hjälp!

Vi har fått någon larv som äter våra Alunrot precis över marken innanför barken, är det någon som kan säga mig vad detta är?????, Hjälp oss att finna ut vad det är för en larv!

Alunrot är den växten med de mörka bladen, som har blivit angripen av någon sorts larv.

Larverna äter allt innanför barken, så växten dör.

Här är sötnosen, c:a 10mm lång och c:a 2mm tjock, Vad är detta?? Vet ni vad detta är så snälla skriv en rad, så vi oxå får veta vad detta är och en lämplig åtgärd för att få bort den.
Tack på förhand, gert-åke.

Kaffekals i trädgården!

Kaffekalas i trädgården med en hemmabakad chokladkaka och då blev det lite smulor på bordet och det uppskattades av ett kakmonster som kom på besök.

Nyckelpigan ville oxå vara med på kaffekalaset, landa på bordet och satte av mot ett par chokladkakesmulor som låg på bordet. Nyckelpigan var helt besatt av kakan.

Här var det kaffekalas och nyckelpigan mumsa i sig av choladkakan.

Det blåste ganska kraftigt så smulan blåste omkring på bordet och nyckelpigan släpte inte taget utan följde med smulan och den blåste ner på marken, nyckelpigan var inte villig att ge upp den goda choladkakan som bjöds på och jag lyfte upp den på bordet igen och nyckelpigan fortsatte att mumsa i sig av kakan.

Kaffekalaset är nu slut och då återstår en rejäl rengöring, som tog tog lång tid att genomföra, jag tror att denna nyckelpiga är ett av det värsta kakmonster jag skådat.
Ha en god helg, hälsar gert-åke.

Vår senaste rabatt!

Vår senaste rabatt vid dammen blev för flack och intetsägande så vi fick göra om rabatten, Chon byggde upp den med sten och fyllde i jord och planta om växterna, så vi fick lite mer höjd i rabatten.

Nu fick rabatten en mer spännade karaktär och det blev mer liv i rabatten.

Mot dammen lavade Chon upp en liten stenmur och höjde bonsejen så att den mer hänger ut över damman.

Vi tillförde en ny växt oxå.

Lackris, skogskatten tyckte att rabatten nu blev perfekt med en egen vrå i skuggan av gräset, även jag tyckte att rabatten blev bättre än tidigare.
Ha en bra helg hälsar gert-åke.

Trädgårdstips i frukttider!

Hej på er, jag tänkte ge er ett litet trädgårdstips i dessa frukttider.

Vad gör jag med all fallfrukt?
Ingenting om den faller ner i en rabatt, det är ju den naturliga näringen som återgår till marken så slipper man att göda med konstgössel, som kan vara farligt för grundvattnet i förhöga konsentrationer om ni tycker det ser lite fult ut, kan man lägga på gräsklipp för att täcka frukten.

Dessa päron har bara legat här några dagar och näringen har redan börjat återgå till jorden, trädgården mår väldigt bra om man inte bryter den ekologiska kedjan.

Frukt som fallit ned på gräs eller gångar så sopa ihop dem och lägg frukten i någon rabatt, men ej i komposten för det samlar bara ovälkommna gäster såsom möss och råttor. Kompost är bäst i rabatterna och ger näring och blir ny jord, så slipper man att köpa hem påsajord.

Här har vi tömt frysen på brysselkål och det hamnade i en kruka med en buske i.

Här har vår katt varit i komposten och rensat bort en råtta, jag är nog inne på att taga bort komposten och lägga avfallet direkt i rabatterna eller gräva ner det i trädgårdslandet, för att slippa dessa djur. En kompostkvarn är bra att använda om man skall lägga avfallet i trädgårdslandet eller i rabatterna.

Frukten är en del i vårt ekologiska ljul och ger mat åt våra getingar och flugor o andra småkryp och maskar som oxå tillhör vårt ekologiska hjul, precis som du och jag. Varför skall frukten ligga kvar och samla getingar och flugor, sen ser det stökigt ut oxå? VAD skulle du tycka om ditt fruktträd inte gav någon frukt och vem är det som gör att det blir någon frukt, JO det är getingar, humlor, flugor m.m. och då kan man tänka att de kan få lite för jobbet, att pollenera dina växter så du kan njuta av frukt och blommor och därför låta frukten ligga kvar i rabatterna.
Vi har nästan aldrig en fluga inne eller geting och sitter vi på uteplatsen så är det samma sak där, för de har sin mat på sina platser. Tar man bort frukten och slänger den i komposten eller i komunavfallet, så är det klart att getingar och flugor kommer in eller till uteplatsen för att få betalt för däras arbete i trädgården och de kan bli väldigt sura om man inte delar med sig av det goda de har framställt, så tänk på att vi måste ha ett sammarbete med naturen och då kan vi njuta sida vid sida med naturen.
Detta tema kommer jag att återkomma till, sammarbetet mellan oss och naturen. Det är ingen tillfällighet att jag får besök av Ormvråk, igelkottar, fjärilar, humlor o bi, samt att det är uppemot 30-50 fåglar som har bo i vår trädgård.
Var rädd om naturen och njut av den, OBS trädgården är en spegel av naturen, hälsar Gert-Åke.

Ormvråk på tillfälligt besök!


Ormvråk på tillfälligt besök i trädgården.

Ormvråken har varit synlig i vår trädgård ett par dagar, men vi har inte kunnat komma i närheten av han, men idag var han lite mer tillgiven och han satt kvar när jag tog fram kameran och fota honom, han var kanske mätt för han hade precis ätit en pilfink. Ormvråken brydde sig inte om mig, men min katt som oxå var lite intresserad av Ormvråken höll han väldig koll på, Häftigt att vara så nära en så stor fågel.
Det är dessa tillfällen som det är gött att leva och då man får kredit för sitt arbete i trädgården och man får vara så nära naturen och NJUTA och känna att vi tillhör naturan.
Njut av dagen i dag , imogon kan det vara försent, Mbh gert-åke, en del av naturen.

Senaste inköpet av växter!

Vi gjorde Danmark i lördags, besökte plantskolor från Helsingör mot Köpenhamn i hällande regn, plantskolebesöken kommer jag att ha inlägg om i senare inlägg. Men vi har letat efter en större vidruvestock åt ett nytt projekt i trädgården, inlägg om detta kommer oxå senare i höst, för jag hade inlägg om ett projekt som vi skall göra så har någon tagit efter detta, innan vi har gjort vårt, så ni får vänta tills detta projekt är på plats.
På en av dessa plantskolor vi besökte stod vinstocken där och riktigt väntade på oss.
Vinstoken är 2m över kruka och med en bra förgrening och med ett pris som var förbluffande lågt föhållande till de priser vi fått runt om i Ängelholmstrakten, vi gav 1.800Dk.kronor för denna vinstock. 1800+ kurs+transport med egen bil så kommer vi inte i närheten av vad vi fick för priser av plantskolerna i Ängelholmns trakten för hälften så stora vinstockar än den på bilden som vi hämta på plantskolan, Bo Grönt i Hörsholm i Danmark.

Vinstocken var drygt 2.5m med kruka, så den fick sticka ut en bit ur bilen.

Den här bonsejen köpte vi oxå, 500dk + lite perenner och en träspann till vår gårdspump som vi köpte på loppis.

När vi hade lastat av vinstocken kom Kajsa och inspektera dem och den blev godkänd, perfekt att klättra i och vassa klorna på.

Nu har jag hållt er på halster, ni undrar var denna plantskola ligger.
Bo Grönt ligger i Hörsholm på väg till Köpenhamn, om man kör motorvägen från Hälsingör mot Köpenhamn så är det avfart 10, Hörsholm. Hemsida www.bgh.dk där finns vägbeskrivning.
Bo Grönt är en av Danmarks största plantskola, ni ser lite av urvalet vid däras entré. Sortimentet är ALLT som tillhör en trädgård och lite där till. Man kan inte få orden att räcka till, jag kommer att ha ett inlägg senare på bloggen.
Priserna är humana och personalen är gemytliga, som Dansken är + kunniga och de som inte finns försöker de skaffa, fast komma på något som inte finns på Bo Grönt är näst intill omöjligt.
Med bästa hälsningar hälsar gert-åke.

Skönhetsrecept!

Aknebot på styvmorsviol. Text örtmedicin 0ch växtmagi.

5msk blad och blommor av styvmorsviol,
1l vatten.

Koka upp vattnet. tag av kastrullen och tillsätt växtdelarna. Låt dra i 10 min. Sila. Häll upp i förvaringskärl. Badda de Akneangripna hudpartierna med influsionen 2-3 gånger dagligen.

Lycka till önskar gert-åke.

Besök i den undre världen!

Besök i den undre världen, jag tittade lite närmare på den och här är vad jag fick se.



Mbh. gert-åke.

Fototriss, fredagsgodis!

Fototriss, frdagsgodis, ordlöst!



Mbh. gert-åke.

Fjärilvinga syns....

Fjäril vinga syns Bildlikt talat.


Mbh. gert-åke.

Fototriss, frukt

Fototriss, frukt.

Päron i klasar, det har bräckts grenar av päronträdet.

Lika med äpplen i år, de sitter inte ett o ett, utan i stora klasar, grenarna hänger ner och det ser ut som om grenarna skulle kunna brytas när som helst, så jar får glesa ut äpplena.

Detta är inte vindruvor utan plommon,  ett fantastikt fruktår i år. Tips: var inte rädd för att glesa fruktera, plocka bort minst en trejedel av frukterna så blir det bättre kvalité på kvarvarande frukt.
Lycka till med frukten, njut och ta tillvara på frukten, gör sylt o marmelad av det ni glesar.
Mbh. gert-åke. 

En bukett liljor!

En bukett liljor från Viaköp Trädgård och liljerna står i blom nu.











Mbh. gert-åke.

Örter på liv & död !

Vad vet vi om våra örter, är de på liv eller död. Vid  misstänkt förgiftning ring Giftinformationen under dagtid 08-331231    Akuta fall dygnet runt Ring 112.

Fingerborgsblomma, Digetalis purpurea L. (text ur boken Örtmedicin och växtmagi). 

Förekomst: Växer i backar och på steniga ställen i Sverige, vildväxande i Bohuslän. Allmänt odlad som prydnadsväxt i våra trädgårdar.
Giftig växtdel; Bladen, som har en obehaglig, skarp smak.
Aktiva beståndsdelar; I ovanjordiska delar av färsk växt finns glykosider, bl,a, purpureaglykosid A o B och glucogittaloxcin. Torkning blidas sk. sekudärglyosider, t ex digitoxin, gitoxin och gitaloxin.
Terapeutisk användning: för att förbättra hjärtmuskel-funktionen vid rubbningar i hjärtfungktionen.

Giftig dos och förgiftningssymtom; 2-3 g torkade eller 12-18g färska blad är tillräckligt för att döda en vuxen. Om man suger på eller äter av bladen blir mun- och magslemhinnor irriterade, man börjar må illa, kräks , får huvudvärk och blir omtöcknad, man se otydligt och blir känslig för ljus, rubbningar i hjärtverksamheten och andningen-arytmier-kan förekomma och kammarflimmer är den vanligast dödsorsaken.
Behandling på sjukhus vid förgiftningssymtom.
Ha det bäst
hälsar gert-åke.

RSS 2.0