Minskning av fjärilar.

Raport efter raport som kommer, så minskar fjärilar och polleneringsdjuren i våra trädgårdar blandannat och vad kan vi göra åt detta?

En fjäril på lavendel.

En humla i färd med pollenering av Strålöga, Telekia Speciosa.

Även humlan gillar Lavendel.

Fjärilen undersöker en vit Allium.

Stjärnflockan har fått bi besök.
Det är såhär vi vill ha det i vår trädgård, fullt med fjärilar, bi, humlor och alla andra småkryp, även fåglar, igelkottar m.m. Det gäller att plantera in växter som dessa arter trivs med och gör man det får man en levande trädgård som man kan njuta i. Om man vill ha en trädgård i harmoni får man inte ta till bekämpningsmedel, för alla arter av småkryp ända upp till  fåglar och andra djur har sin plats i den ekologiska kedjan och då får man inte bryta denna med att giftspruta bort en art i kedja för då blir balansen rubbad och då kan man få regäla problem i trädgården.
Vad gör man då?? Ett sätt är att börja lära sig om naturens ekologiska system, studera blommor, ett bra sätt för detta är att fota blommor och gå in på datorn och studera en blomma på nära håll med att förstora upp den så att man får se hur fantastigskt en blomma är upp byggd i detalj och då förstår man ganska snart att det inte är en slump att det finns så många arters småkryp som skall till för att taga hand om en växt och då kan man inte bekämpa en art i kedjan. Har man börjat med detta inser man att vi måste värna om vår natur och trädgården som är en del i naturens ekologiska kedja och även vi tillhör samma kedja.

Denna förhatliga växt, är det somliga som tycker, att nässlan inte hör hemma i en trädgård. MEN detta är en av de viktigaste växten i en trädgård om man ser till vad den har att erbjuda, Gå in och googla nässlan så skall ni se att detta är en förstaklass nyttoväxt och nyttjar ni den inte så är nässlan en prydnad i trädgården med sina fjärilar som gillar nässlan.

Att omgärda rosenrabatten med Lavendel är både snyckt och ett eldorado för våra Fjärilar och Humlor, en växt som är ett måste och Lavendel i små jutevävspåsar är en bra gebortspresent.
Ha en skön sommar och var rädd om naturen, hälsar gert-åke.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0