Projekt forts 4.

"ÄNTLIGEN" som min namne brukar säga, gert-åke (fylking). Nu är projektet klart, med byggnaden och anläggningen av gång, damm, bäck och planteringar av rabatt, som vi började med när vi väntade på att få timmret uppsågat och Vinstockarna är nu oxå planterade, som skall växa i taket på insidan.

Projektet som vi har kallat det för, har inte varit bestämt innan vad det skulle bli och det har vi inte nu heller så vi kommer att visa olika allternativ på vad man kan ha det till, så projektet forsätter som serie på bloggen.

Denna vy ar tagen från den stora dammen över den uttorkade bäcken och den nyanlaggda mindre dammen med gångstenar att gå på..

Denna bild är tagen över rosenträdgården, i bakgrunden ser man Thaihuset.

Går man runt den stora dammen kommer man fram till den nyanlaggda dammen med trampstenarna. Stenarna på andra sidan som är lavade mot Bonsejrabatten.

Gången in till dammen och förbi projektet är laggd med återvinningssten och olika natursten och singel i fogarna, en ny rabatt med bara buxbomsklot fram till Taxsus bollen, som tidigare hette "hattstugan" men vi tog bort brättet för att gången skulle komma där, på gången har vi då plaserat betongkrukor med passande växter i.

Projektet är i mästa delar byggd i EK, som är från en såg i närheten och sedan svartmålat med en glansig lackfärg och golvet är oljat med svartpiggnerad träolja och hela byggnaden står på plintar och emellan takstolarna är insatt plasttak som har fall mot den stora bollen, där är en regnrenna som stupröret leder vattnet ner i dammen.

Här har vi plaserat den stora vindruvan vi köpte i Danmark och den skall nu växa upp på insidan av taket, där vindruvsklasarna skall hänga ner. Vi har oxå den vindruvan vi fick av Lehel samt ytterligare en som vi hade tidigare i trädgården.

Vi kallar modellen för "Kubiken"  i serien Japansk Paviljong, som BMT i Skåne AB tillverkar och bygger, om ni vill kontakta oss, finns kontaktsida på hemsidan www.bmt-ab.se .
Med bäst hälsningar, gert-åke. "Lilla Sofiero".
PS. Ni som vill besöka trädgården, föreningar, företag och privata grupper, gå in på Vialöp Trädgård hemsida där finns kontaktsida. www.viakoptradgard.se


Nattbild, katt!

Nattbild, njaaa, den är inte tagen på natten, utan inlagd om natten.

Trädgårdskatt.
mbh gert-åke.

Dagens perenninköp!

Dagens perenninköp blen en Rudbeckia till samlingen.

Den är ju bara så...............
Hdb. gert-åke.

Plantskolan Bo Grönt.

Här är bildspelet från min favo plantskola i Danmark, Bo Grönt i Hörsholm, avfart 10 på motorvägen mot Köpenhamn. www.bgh.dk för mer info.Ha en bra tur till Danmark hälsar gert-åke. "Lilla Sofiero"


projekt 2, Pergola!

Pergolan är nu på plats, rosorna har vi nu klippt till så att de skall gå upp i taket på Pergolan. Mot vägen har vi planterat två klätterrosor, som vi kallar för Mammarosen, som kommer från hennes trädgård, men vi har inte namnet på den, rosen är mörkråsa och doftar starkt och blommar från Maj-oktober. Är det någon som vet vad denna ros heter så maila mig om detta, tacksamt.

Här kommer ett bildspel på Pergolan. Få ej kopieras utan tillstånd.Ha det bäst, hälsar gert-åke.


Naturspegeln i din trädgård!

Låt din trädgård bli en spegel av naturen, som både du och jag tillhör, i förra inlägget värna vi grodor och sallamanlar, myggor. OBS! det är viktigt att få en så levande trädgård som möjligt med att efterlikna naturen och bygga upp trädgården så att förutsättningarna blir så gynnsamma som möjligt för alla de arter man vill ha på nära håll. Ekokedjan skall man inte bryta, för då kan man få stora problem i sin trädgård.

Här är ett exempel på något som vi skall vara extra rädda om, våra fjärilslarver, ge dem förusättningar att äta sig stora tills de förpuppar sig och till nästa år får man njuta av dessa fjärilar. Larverna äter av vår Krasse, men låt dem göra det för om ett litet tag skall man ändå ränsa bort Krassen och då har man hjälpt till att fjärilarna förökar sig.

Larverna gillar inte bara Krasse utan äter med förtjusning kål oxå, så när ni skördar kålen så låt en bit av blasten sitta kvar för larverna, då hjälper man de utrotningshotade fjärilarna att föröka sig och det vill vi ju alla.

Denna lilla larv skall äta upp sig till en vacker fjäril till nästa sommar. Ni som nu inte har en kamera så vi kan fota med mickro, ni har kanske ett förstoringsglas eller en lupp och gå då ut i trädgården och titta på larven på nära håll. ETT TIPS!!! Har ni barn så låt dem vara och kolla på larven tillsammans så lär ni och barnet att trädgården är en spegel av naturen, där vi alla skall leva sida vid sida med och i naturen.

Vist år dem oxå intressanta att studera på nära håll, då upptäcker man ju att det inte bara är något äckligt kryp utan de har en behaglig grön färg, den är hårbeklädd, den har en gul heldraden linje längs hela sidan och gula prickar på nedersidan och de har ett fint huvud, jag tycker att de är gulliga att se på, på nära håll.
Var rädd om vår natur och gör trädgården till en spegel av naturen, så lever man ett harmoniskt liv, hälsar gert-åke, "lilla Sofiero".

Projekt forts. 3!

Projektet fortsätter, nu har vi kommit så långt att det sista nålningsjobbet är klart, så imorgon skall detaljerna monteras + taket.

Kong målar det sista detaljerna till projektet och om det är tort tills imorgon skall det monteras. Det har varit mycket att måla och det har kanske varit lite långtråkigt och då har jag sjungt lite för honom och då har han blivet lite gladare........

Han är ju på god väg att göra detta för han kommer ju från Thailand.

Chon är i fullgång med att göra en ny damm vid projektet och det skall sammankopplas med den gamla dammen med en uttorkad bäck med växter i så att det skall se ut som om dammarna hör samman. Det är inte bara därför vi gör en damm till, utan vår tanke är att våra Grodor skall kunna föröka sig, det är viktigt att värna om grodernas framtid och de borde ni oxå göra i era trädgårdar, det är en upplevelse att höra dem kvacka vi dammen.

Jag har hållt på att förbereda takläggningen medan Chon har fixat med dammen, här ser man hur den uttorkade bäcken skall förbinda dammarna.

Tomtom undrar vad som pågår här, men det är bra utsikt från projektet.

Chon monterar in gångstenarna i dammen och sedan är det bara vattnet som skall fyllas i.

Vattnet skall upp till kanstenen och då kommer trampstenarna att vara precis i vattenytan.

Fortsättning följer, men det går mot sitt slut.
REKLAM.
Vill ni ha hjälp med något i trädgården eller ert hus eller er fastighet, kan ni gå in på BMT i Skåne ABs hemsida och där kontakta oss där. www.bmt-ab.se Vi utför även jobb med Rot-avdrag.
Ha det bäst i helgen, hälsar gert-åke.

Dax att plantera tulpaner!

Tulpaner är nu dax att plantera om ni vill ha dem till att blomma till våren, jag visar några från trädgården på Viaköps Trädgård, Skåne i ett bildspel.


Ha det bäst hälsar gert-åke, "Lilla Sofiero". Bildspelet får ej kopieras utan tillstånd.


Projekt forts/2.

Målningen av projektet är nu i stort sett klart, en del detajer skall monteras, men målningen var inte riktigt torr, så vi skulle då hämta takplasten i Båstad, men det blev inget av det för personalen slutade kl 15,3o och vad tycker jag om det............. fan oxå. Få se om jag kanske kör till Hbg det finns tak där oxå och det är närmare än Båstad.

Mellan Flamingon och projektet skall göras en vattenspegel och när vi var i Båstad så körde vi hem till Lehel o Susanna Kósa i Hemmeslöv och däras plantskola för att köpa lite Hosta till vattenspegeln.

Här står Mäster själv bland alla sina Hostor, NI som vill ha speciella hoster skall besöka Lehels plantskola i Hemmeslöv, han är specialistodlare på Hostor, Hoyor, Irisar m.m. , han säljer oxå på sin hemsida, gå in på den och läs och beställ där om ni inte har vägarna förbi. www.caston.mine.nu/bohus Jag rek. att ni besöker Lehel på plats och lysnar på hans kunnande och köper där.

Här är kassarna med Hoster och en vindruvsstock från ett slott som han hade drivit fram.

Vindruvan har sitt urspung från 1700-talet och är med stora violettblåa frukter, men han hade inte namnet på den.

Detta är 2st speciella Hostor som passar bra ihop att pollenneras med varandra och är stakt doftande och vita, nu ville ni kanske velat ha namnen på dem, men om man vill ha hoster från Lehel är det bättre att besöka honom så kan han vägleda er bland alla 3-400 sorterna som han har, så fråga honom istället.

Denna skönheten har en vit rand på bladen och har oxå en vit blomma med en skön doft, jag tror att dessa Hoster skall ge en behaglig doft på kvällen vid projektet. Trots takmissen så blev dagen lyckad , ändå. 
Ha det bra i sensommarn hälsar gert-åke.

Perenninköp!

Dax att köpa perenner och lökväxter. Jag vill ge några tips var man kan köpa perenner. Det finns ett försäljningsställe i Farhult, på genomfartsvägen som säljer perenner till ett fantastikt pris av 20kronor planten, självbetjäning, man plockar ihop perennerna och räknar ut vad det kostar och sen är det bara att stoppa in pengarna via ett inkast i väggen till huset, kvallitén är samma som vilken plantskola som hellst.
Om man nu vill göra ett besök på andra sidan sundet, så har jag tre favoställen från Helsingör mot Köpenhamn.
Först kommer man till Nybo Plantskola om man kör mot Köpenhamn, på vägen som går paralellt med motorvägen och strandvägen.

Detta är en traditionell plantskola, med ett stort urval buskar, träd och perenner.

Buskar, träd, perenner. Detta är nog en av den mest trivsammaste plantskola man kan uppleva, detta är ingen planskola utan en trädgård, om man inte handlar något så är det bara ett nye att gå runt och njuta, man vill ha kaffekorgen med sig in och jag tror det fanns plats för detta.

BO GRÖNT HÖSTERKÖP, som ligger i Hörsholm, lättast att hitta plantskolan är motorväger mot Köpenhamn och taga avfarten 10 så ligger den 500m från rondellen mot Köpenhamn, Detta är min favo nr. ett, det som inte finns här, och 10st av samma sort, finns inte. Priserna är som regel under våra priser, trots valutan och vill man köpa någon större växt, träd så skall man absolut kolla priserna här och jämföra med Svenska plantskolor, det kan löna sig, tro mig, jag vet.

BO GRÖNT HÖSTERKÖP, firar HAVENS DAG nu den 12-13 september med ½ priset på många varor och många tillbud och Happy Hours- tag 2 och betala för 1 m.m. Gå in på däras hemsida så får ni själv läsa om alla tillbud, Man kan oxå gå med i däras kundeklubb och få nyhetsbrev och det har jag gjort.
Hemsidan till BO GRÖNT är www.bgh.dk  Jag rek. denna hemsida + att pesonalen hjälper till på ett gemytligt sätt och framför allt är de kunniga, gör ett besök på plantskolan om ni har vägarna förbi, avfart 10 som sagt.
Jag kommer inom kort att sätta in ett bildspel från BO GRÖNT plantskolan som är Danmarks största plantskola.
Ha en trevlig helg och frossa i växter till trädgården i helgen, det är dax nu, hälsar gert-åke. "lilla Sofiero"

Projekt forts.

Projektet framskrider och nu är det målning som måste göras innan vi kan lägga i taket.Målaren Kong svartlackar projektet, det grundmålas först och sedan skall det målas med svart lackfärg och när det är klart skall kanalplasttaker läggas emellan takstolarna för att inte synas. golvet skall oljas i svart, fortsättning följer....
Mbh, gert-åke.

Hattstugans rabatt!

Den såkallade Hattstugans rabatt får en ny design av Chon, trädgårdsmästaren, rabatten anpassas till vårt projekt och till dammrabatten, så att de smällter mer tillsammans.

Kärleksörtkanten är på plats och en hel del Rudbeckia är nyplantade och ett hundratal nya tulpaner är i jorden, rabatten kommer att bli mer i linje med projektet och den nya dammrabatten, en ny gång kommer oxå att anläggas vid projektet.
Ha det gott, hälsar gert-åke.

Forts. trädgårdsprojektet !


Bakom Rudbeckian och fram till------------skall en buxbom installation göras och en gång runt---------och kopplas på bef. gång, som går runt dammen.

Vi har jobbat på projektet idag mellan regnskurarna, så vi blev klara med det vi hade planerat för idag, på måndag skall jag hämta taket till -------.
Katten inspekterar.
Om vädret tillåter så skall vi till trädgårdsfesten på Hembygdsparken i Ängelholm och inhandla lite växter till projektet.
Ha en fortsatt bra helg. gert-åke "Lilla Sofiero".


Trädgårdsprojekt !

Vi har nu fått hem timmert till våra projekt i trädgården.
Allt timmer är speciellt uppsågat på en såg vid Munkaljungby och det är i EK, vi valde på lerk, ek och tryckimpregnerat, men vi valde Ek och det skall laseras i svart.

Jag tog en bild för att se om projektet passa i tavlan och det är OK.

Projektet kommer att ha en fin inramning av den nya rabatten och dammern och på andra sidan projektet är rosenträdgården.
 Gissa vad det skall bli och kommentera svaret.

Projekt (2).

Projekt 2, skall bli en pergula längs gaveln på huset mot vägen och skall vara entrén till trädgården.

Projekten blir klara nu i höst så om ni vill får ni följa projekten här på bloggen.
Ha en skön helg, hälsar gert-åke, "lilla Sofiero"


RSS 2.0