Utflyckt i repris, Rössjön!

Vi gjorde utflyckten i repris till Rössjön med några bekanta som ville att vi skulle visa vårt favo-ställe vid Rössjön, bara de att det var 10-minusgrader, men ett fantastigt vinterväder med sol från en molnfri himmel och de hade inte spågubbarna sakt något om.

Bilderna får tala för sig.

Vi skrapa bort lite snö från isen så barnen kunde åka skridsko.

Isen var inte den bästa, den var mycket knottrig yta men töserna gjorde sina piroetter.

Vårans hund trivs i snön och grillat kött i skogen är det bästa av allt.

Grillmästaren Chon, förevisar här sin grillkonst för barnen.

Det ser gott ut och det är vansinnigt gott med chilimarinerat kött, fast korv är korv.

Barnen fick prova på att grilla sina korvar och det se bra ut.

Våra vänner, med minstingen i Pappas knä, han gillade oxå krillad korv.

Efter en mysig dag på isen, så var det tid att bryta upp och ge sig hem till stuevärmen igen. När vintern är som idag, då NJUTER man i fulla drag, då e de gött att leva, hälsar gert-åke *lilla Sofiero* en del av Skåne.
 Trädgårdsrundan den 4-6 Juni.
 Utnyttja ROT-avdraget.

Fredagsmys!

Fredagsmys allá Chon som tillaga kvällens middag som bestod av seafood.

Nyfångad Regnbågsforell som Chon har gnidit in med salt.

Blåmusslor som sjuder i kokosmjölk, lagerblad, chili, vitlök, lök och lite ingefära samt kryddor.

Regnbåge, stekt svamp, ångkokta moröttor och broccoli, dillkokta Bjärepotatis, till detta hade vi lite smällt smör och Dansk remouladsås.

Musslorna serverades med klippt koriander och citron. Jag provade ett rött vin, som jag blev glatt överraskad att vinet passade så bra till dessa rätter. Vinet hette Castillo Juris och finns på box.
Ha en bra helg och glöm inte att räkna fåglar på er täppa fram t.o.m. 1/2 och rapportera via www.sofnet.org  ge mat till fåglarna för nu är det svårt, men om du matar så håll på till snön är borta. Det är bättre att inte mata fåglarna än att bara mata enstaka gånger, hälsar gert-åke. *Lilla Sofiero* en del av Skåne.
 Vi skall medverka i trädgårdsrundar den 4-6 Juni, så boka redan nu.

Utnyttja Rotavdraget, boka arbeten nu.          

Dagens bild!

Att fånga nuet är dagens bild, Solen kröp upp i horisonten, gul och trind men försvann in i molnen och nu ser det ut som snön hänger i luften, när bilden togs var det 10-minusgrader.

Att fånga dagen idag innebär att vi alla skall hålla koll på alla fågelarter som besöker era fågelbord i trädgården, NI GLÖMMER VELL INTE ATT MATA FÅGLARNA HELA TIDEN och inte bara när ni känner för det, för då plågar ni fåglarna, hälsar gert-åke *Lilla Sofiero* en del av Skåne.
 Utnyttja ROT-avdraget.
 Vi kommer att medverka i årets trädgårdsrunda, så boka in detta redan nu och tiden är den 4-6 Juni, mer info i bloggen framöver, premurera på bloggen så missar du inget.

Fototriss Tulpan !

Tulpanensdags bukett har nu varat i 11-dagar, men så köptes de oxå på lök hos odlaren direkt och sedan har vi bytt vatten varje dag och ställt dem lite svalt om natten. Jag tog lite bilder på tulpanerna före komposten, tulpanen är ju fin att titta på även när de har tappat sina blomblad eller håller på att tappa den, så här är en fototriss av tupanen i slutskedet.
 
Tagen den 15/1 på tulpanens-dag.

Vist har tulpanen något att visa efter 11-dagar.

Tupanen naken och betittad, men står där i sin glans och nu har Forsytian oxå slagit ut så har man förflyttat fokus till Forsytian som nu bär upp buketten.
Mbh, gert-åke, *Lilla Sofiero* en del av Skåne.

Beställ arbeten inför våren. Obs! Rotavdrag på arbetskostnaden 50% upptill 50.000kr inkl. moms.

Återvände till brottsplatsen!

Idag återvände vi till brottsplatsen, fast vi körde vidare till Rössjön som var meningen att vi skulle göra igår, men vi vågade inte kör dit på denna glashala väg med Joakims nya bil, därför blev det V-sjön igår. Idag körde vi med min jobbebil, men det var spännande, det kasa lite hit och litta dit, men inte i diket som jag har erfarenhet av, just på denna sträckan har jag kasat av vid ett par tillfällen.

Detta är vårat favoställe nere vid en grillplats, på stranden till Rössjön. Vi parkerar vid stigen till Snapphane stallarna, men så går vi ner till Rössjön istället. Det är lika fint här alla tider på året.

Vi gjorde upp eld, på den torra ekveden vi hade med oss och sedan åkte Chon och Kong skidor och bobb på skogsvägarna och jag gick runt lite och fotade lite vinterbilder och Joakim rastade hunden lite och passade elden.

Vi grillade korv med bröd. Denna bilden påminner om han som stod i rök och damm, fniss.

Vist är det en extra krydda att grilla i naturen.

Vi grillade sidfläsk som var insmorda med killi, salt och lite andra kryddor.

Kylen var nog lite felinställd för Musten började frysa.

Bilden får vell vara betyget för denna utflyckt, alltså en toppendag.
Ha det bäst, hälsar gert-åke, en del av Skåne.
 Beställ era vår-arbeten nu.

Utflyckt till V-sjön!

Vintern håller Skåne i ett fast grepp, men idag var det SOL, 4grader kallt och ingen blåst, en vinterdag som man inte ville missa utan vi körde till V-sjön och promenera ut på sjön och där var full aktivitet, många som pimpelfiska och det såg ut som firrarna var på bettet idag.

V-sjöns parkering, vid badet, var det fullt med bilar och man såg mycket folk på sjön.

Hundarna tyckte det var kul att dra iväg ut  på sjön med husse och matte i släp på sina skidor.

Vassen svajade i den svaga sjöbrisen.

Många kom traskande över isen med sina isborrar över axeln och påsar med fisk som de pilkat upp.

Kaveldun och vass blev en fin kontrast till den snö som låg över sjön.

Vår Hund gillade läget men blev lite fundersam när han slirade på isen när han skulle svänga och det bara kasa under tassarna.

Här är ett pilkehål, så Kong kunde konstatera att isen var c:a 30cm tjock.

Hundarna drog även barnen på sina rutschmattor, och fort gick det.

En riktigt fin vinterdag har oxå ett slut.
Njut av vintern idag, för imorgon kan det vara försent, hälsar gert-åke, *Lilla Sofiero*,  En del av Skåne.
 Beställ Paviljongen nu, så kan Ni njuta av den till våren.

Tårtkalas !

Joakim firade med tårta idag när han fick sin nya bil.

Vi alla önskar lycka till med bilen.

En riktigt smarri tårta med frisk citronsmak.

Marsipanrosen hade vi ingen chans på.
Vi tog en extra bit till ära för fotograf Annika som fyllde år i dag, Grattis.
Ha det i Skånevintern, hälsar gert-åke, *Lilla Sofiero* en del av Skåne.
 Boka för våren.


Inspiration, Part två !

Inspiration från Nong Nooch Tripical Garden är oxå odlingarna av Orkidéer i stora växthus utan glas men har nät som skydd för soldjuset, Orkidéerna är som ett bedårande färgsprakander fyrverkeri, här hommer nu några bilder från odlingarna på Nong Nooch och några andra odlare inne från Bangkok, se och njut och fantisera on den bedövande doft fron Orkidéerna.


Detta var ett axplock från Orkidéodlarna i Thailand, om ni kommer till Bangkok som har de en nattlig blomstermarknad som ni inte kan får missa c;a 6km längs en trottoar och smågaterna längs vägen, info om marknade kan man få från hotellet ni bor på, MISSA inte dett.
Ha det bäst hälsar gert-åke *Lilla Sofiero* en del av SKÅNE.
 Paviljongen kan beställas på Hemsidan.

Tulpanens dag!

15/1, Tulpanens dag, det är ju min dag, tulpaner, tulpaner tulpaner, tur att det finns en sånhär dag så tidigt på året, jag går ju här hemma och längtar efter våra tusentals tulpaner i trädgården, från den lilla vildtulpanen till den stora pionfyllda tulpanen och allt därimellan och därför är det skönt att fylla huset med tulpaner en sådan här dag.
Var skall man då köpa sina tulpaner, på bensinstationen där de står utanför i spannar eller på stormarknade eller blomsterhandeln, någon dag sedan de lämnade löken sendan transporteras 100-tals mil i sin folieförpackning.
Vi här i Höganäs handlar våra tulpaner hos Siw Nilssons Handelsträdgård i Rekekroken, som odlar tulpanerna själv och skär tulpanerna medan man väntar, färskare än så går inte att få  en tulpan.

Brottom på Handelsträdgården en tulpanens dag, Siw skär och räknar och packar efter kundernas beställningar, någon skall ha 10st röda, en annan skall ha 30st gula och en tredje skall ha 20st blandade med färger.

I växthuset tar man in och driver dem i omgångar så det finns färska enda fram till Påsk, Jag frågade efter en speciell sort, men den går inte att få fram förren senare pga att lökens naturliga tid är lite längre fram, så jag får ge mig till tåls, till den tiden kommer.

Vist är det underbart att få gå bland dessa fräscha tulpaner och bara NJUTA och se när kunderna belåtna går därifrån.

När Siw har någon lucka så skär hon tulpanerna och packar och prisar, så att kunderna som har lite brottom kan ta sina tulpaner här.

Lite grenar från trädgården har jag satt i tulpanvasen från IKEA.

Till de gula tulpanerna klippte jag Forsytia och Plommonris, för jag fick inte tag på Blåbärsris som jag gillar till tulpaner, vattnet skall vara svalt, inte kallt och inga isbitar i, utan byt vatten någon gång under dagen och ställ tulpanerna svalt under natten så håller de sig längre.
Ett fång tulpaner på er hälsar gert-åke *Lilla Sofiero* en del av Skåne.
 Paviljongen kan beställas på hemsidan.


Inspiration, Part ett !

Part ett.
Nong Nooch Tropical Garden.

1954 påbörjade Mr Pisitt och Mrs. Nongnooch Tansacha att anlägga denna trädgård på 520 tunland, och 18år senare var detta den mest ryktbara trädgård i världen. Trädgården har fem olika teman som jag inte skall gå in på. Trädgården ligger 18km. från Pattaya och 163km från Bangkok. Jag kommer att visa några bilder från trädgården och här har jag hämtat min inspiration.

Jag återkommer till denna bild som har många likheter med Norrvikens Trädgårdar.

Entrén till trädgården och parkeringen. Trädgården har oxå en plantskola som är c:a 7km stor och kantar infarten och levererar över hela världen, så de krukor ni ser här vid Entrén är plantskolans.

Hela trädgården utnyttjas som tillväxt för planterna.

Designen flödar, olika kombinationer med växter och krukor, gångar och stenar som är viktigt i de Assiatriska trädgårdarna.

Denna bild är tagen från en spång som är byggd upp bland palmkronorna så man inte lägger märke till dem.

Denna delen är skapad ganska nyligen och trädgården byggs ut hela tiden och avstånden är gigantiska. det kan vara lite kämpigt att ta sig runt i sina 30-35grader.

Om man tittar i överkant, är det något man känner igen från England.

Palmavdelningen med dessa enorma gamla palmer.

Terrakotta krukor i mängder.

Spången här i bakgrunden smälter bra in. Det var några bilder från denna världskända trädgård.
Detta är ett måste att besöka när man är i Thailand.
Man kan inte låta bli att bli inspirerad av en sådan Trädgård.
Mbh, gert-åke, "Lilla Sofiero", en del av Skåne.
 Större bild, tryck.

Bildlikt talat, Drömmar!

Drömmar av silver, drömmar om guld.....
Mbh, gert-åke, "Lilla Sofiero", en del av Skåne.
 Peka......

Inspiration !

Hur får man inspiration till sin trädgård och vad är inspiration, trender och mode? Inspiration= *ingivelse eller påverkan som förlöser den skapande förmågan*
 Jag kommer att blogga var jag får mina idéer och uppslag ifrån, mina resor, mässor, platser som inspirerar mig, besök på trädgårdsparker och privata trädgårdar samt plantskolor. Jag kommer att fylla ut med detta när det inte händer så mycket i trädgården.
Jag skall bara visa en en bild från Norrvikens trädgårdar och en från trädgård i Thailan där jag tror att Norrviken har varit en ispiration för den Thailänska trädgården. Titta själv och funder om det kan finnas någon koppling.

Jag har bättre bilder där man ser dammen, skall återkomma till den senare.

Jag upptäckte inte denna likhet förren jag kom hem och besökte Norrvikens Trädgårdar, annars kunde jag tagit lite fler bilder.  Vad tycker Ni, vore kul om ni ville kommentera detta. Varför tror jag att en trädgårdsanläggning i Thailand skulle vara inspirerad av Norrviken, jo därför att han som driver denna trädgården är Svensk enligt bekanta i Thailand. Inom kort kommer jag att visa bilder och skriva lite om denna trädgård.
Ha det bäst hälsar gert-åke. "Lilla Sofiero" en del av Skåne.
 Peka.....

Dagens bild!

Dagens bild, en kall solnedgång.

Ha en bra helg, hälsar gert-åke. "Lilla Sofiero" en del av Skåne.
 peka....

Mitt Skåne fryser!

Bbbrrroooo va mitt Skåne är kallt, vi har nästan -10grader kallt och en klarblå sky, snön knastrar och glittrar när man stapplar ut ur stuevärmen för att hämta ved.

Thaihusuteplatsen inbjuder inte till någon njutning idag.

Hade det varit VAL idag hade det soffliggarpartiet. Man myser på på soffan och känner värmen från spisen och hör hur det sprakar när det brinner i järnspisen, en nackdel är att man for gå upp och lägga på ved hela tiden, under tiden läser Ernst-Hugo  små berättelser från en djudbok jag köpt, så man njuter i fulla drag.

Det finns fler som kan konsten att njuta i stuevärmen.
Ha det fint i vintern, hälsar gert-åke, "Lilla Sofiero" en del av Skåne.
Ps. Glöm inte att mata fåglarna, hela tiden och inte bara engångs.
 peka på bilden.

Titta Det Snöar!

En dag som denna när spågubbarna har varnat med snöstorm och upp till 40grader minus är det behagligt här i Skåne med 1-grad och lite pudersnö.

Men trots allt är det ju rätt så fint med lite snö i trädgården.

Vi har gjort ett litet tillhåll för våra fåglar intill den stors bollen, för att fåglarna kan flyga in i busken när Ormvråken kommer på beskö, den tror att vi tillhanda håller Sparvar, Ormvråken brukar sitta på Paviljongtaket och spana.

Matstället för fåglarna har vi rakt ut från vardagsrummet så vi kan nuta av alla fåglar som besöker oss, Ormvråk, kråka, kajor, skator, rapphöns, fasanor, pilfink, blåmes, talgoxe, rödhake m.m.m.m.
Det är trevligt att spana in dem med kikare och sedan söka upp dem i fågelboken eller på nätet.

Gör iordning en plats får fåglarna, där ni matar dem och se till att det finns ett bra skydd för dem, om ni nu matar fåglarna så låt detta bli en vana och inte när ni tycker, DET SKALL FINNAS MAT HELA TIDEN för annar dör fåglarna eller plågas, glöm inte vatten oxå varje dag. Vi har köpt olika sädesslag, solrosfrö, finns i 25kg förpackning på Granngården, vi köper c:a 100kg åt gången. Bröd och grisister är oxå bra att hänga ut i något träd eller buske. Om man gör detta för fåglarna så får ni det största nöjet. VIKTGT nu när kylan sätter in är att det finns mat och vatten HELA TIDEN. Det är bättre att inte mata fåglarna, än att bara ge dem mat pö om pö. Ett bra tips är att häng ut en arbetslampa så de kan värma sig lite. Bilderna är lite snöiga.....
Var rädd om naturen hälsar gert-åke, "Lilla Sofiero" en del av Skåne.
 Större bild tryck.

Dagens bild!

Dagens bild är av Kaffégruppen i Viaköp Trädgård.

Mbh. gert-åke. "Lilla Sofiero".
 större bild peka.

Dagens bild!

Dagens bild är tagen vid sminkbordet.

mbh, gert-åke.
 tryck ....

Dagens bild!

Dagens bild kan sammanfatta min plast på jorden, Skåne, Viaköp Trädgård.

Mbh gert-åke, "Lilla Sofiero" en del av Skåne.
 


Vinter på Viaköp Trädgård!

Hej och god fortsättning.
Skånsk vinter på Viaköp Trädgård, snön lyser med sin frånvaro, men kallt är det c:a 9gr.minus.

Snögubben fortsätter att kämpa på och detta är vad snö som finns i trädgården.

Lite rimmfrost finns oxå.

Julrosorna skjuter på trots allt. 

Rododendron drar ihop sig i kylan.

10-talet har inlätts med sol och kallt, en riktig Skånsk vinter. Njut av dagen för imorgon kan det vara försent hälsar gert-åke, "Lilla Sofiero".
 Förstora bilden med att peka på den.

RSS 2.0